Mergelgrotten Valkenburg

Duik tijdens uw vakantie op uw favoriete vakantiepark in Zuid-Limburg eens in de geschiedenis van Valkenburg door een mergelgrot te bezoeken. De mergelgrotten zijn karakteristiek voor Valkenburg en omgeving. De Mergelgrotten in Valkenburg behoren tot de grootste toeristische sensaties.

De term mergelgrot is eigenlijk niet juist. Een grot ontstaat namelijk op natuurlijke wijze en dat is bij de mergelgrotten niet het geval. De mergelgrotten zijn eigenlijk groeves, oftewel door mensenhanden gemaakt. De mergelgrotten Valkenburg zijn ontstaan doordat de mensen de kalksteen in de bodem zijn gaan afgraven. Deze kalksteen is vandaag de dag nog terug te vinden in veel gebouwen in Valkenburg.

De grootste mergelgrot van Valkenburg is de Gemeentegrot. Ongeveer twee eeuwen geleden zijn de Romeinen hier begonnen met het afgraven van de mergel. Door de eeuwen heen is er een uitgebreid gangenstelsel ontstaan. Vandaag de dag kunt u hier rondwandelingen krijgen om de bijzondere fossielen, oude wandschilderingen en schuilplaatsen te bewonderen. Ook uw kinderen zullen een rondtocht door deze mergelgrot razend spannend vinden. De grot is zelfs per treintje te bezoeken.

Andere bekende mergelgrotten in Valkenburg vindt u onder de Kasteelruïne van Valkenburg. Dit uitgebreide doolhof aan oude gangen wordt de Fluweelengrot genoemd. Er bestaan allemaal bijzondere legendes over deze mergelgrot, die u hier kunt gaan ontdekken. Er worden onder andere spannende kinderrondleidingen georganiseerd. Met een zaklamp in de hand, volgen uw kinderen de ervaren gids de ondergrondse gangen in. Na afloop krijgen ze een leuke verrassing om mee te nemen. Uw kind komt met de mooiste verhalen thuis en zal deze indrukwekkende belevenis nooit meer vergeten.

Tijdens uw vakantie in een Limburgs vakantiepark, hoort een bezoek aan de mergelgrotten in Valkenburg er gewoon bij. Hier komen natuur, cultuur en avontuur op een fantastische wijze samen. Klik hier voor meer info als u de grotten wil bezoeken.

De onderstaande vakantieparken zijn te vinden op korte afstand van de Mergelgrotten